Privacy Protection Untuk Menyamarkan Data-Data Whois

Seperti yang kita ketahui bahwa informasi mengenai nama domain dapat kita cari dengan mudah di internet. Informasi tersebut tersedia secara publik dan dapat diakses melalui layanan whois. Fasilitas whois ini banyak tersedia secara online seperti domaintools.com, dnsstuff.com, betterwhois.com dan masih banyak lainnya. Secara default, ketika kita membeli atau mendaftarkan domain baru, kita diminta untuk mengisikan data-data seperti nama, alamat, negara, e-mail atau nomor telepon. Data-data tersebut nantinya akan ditampilkan sebagai data whois.

Saya coba iseng-iseng memasukkan nama domain saya ke salah satu situs whois. Hasilnya…  jreeeng, data-data saya terpampang dengan jelas, mulai dari nama, alamat rumah, e-mail sampai nomor telepon. Waduh, kalo disalahgunakan gimana nih, bisa jadi sasaran empuk para spammer. Langsung parno deh saat itu juga.

Setelah ngecek di website hostingan tempat saya membeli domain, untungnya ada sebuah fasilitas yang memungkinkan data-data saya terproteksi dalam artian disamarkan atau tidak dapat diketahui secara publik, namanya Privacy Protection. Langsung aja saya set ‘enable’ fasilitas ini. Dengan mengaktifkan privacy protection maka seluruh informasi saya tidak akan tersedia secara publik dan disamarkan dengan informasi dari Privacy Protect.

Hasil pengetesan di beberapa situs whois, saya mendapatkan informasi domain saya sudah ter-update dan ada juga yang masih menggunakan data-data lama. Memang sih, sebaiknya dicantumkan data-data asli untuk mengetahui siapa pemilik domain tersebut, tapi menurut saya.. baiknya disamarkan aja. Hehee ^_^

Setelah Privacy Protection diaktifkan, hasilnya seperti di bawah ini.

Registration Service Provided By: WHPLUS
Website: http://www.whplus.com
Contact: sales@whplus.com

Domain Name: adikristanto.net

Expiry Date: 20-Mar-2010
Days Left for Expiry: 313
Record Creation Date: 20-Mar-2009
Domain Status: Active

Domain servers in listed order:
ns1.whplus.net
ns2.whplus.net
ns3.whplus.net

RegistrantContact Details
Name Domain Admin
Company PrivacyProtect.org
Email Address contact@privacyprotect.org
Address P.O. Box 97 Note – All Postal Mails Rejected, visit Privacyprotect.org,
City Moergestel
State/Region/Province
Zip 5066 ZH
Country NL
Tel No. +45.36946676

AdministrativeContactDetails
Name Domain Admin
Company PrivacyProtect.org
Email Address contact@privacyprotect.org
Address P.O. Box 97 Note – All Postal Mails Rejected, visit Privacyprotect.org,
City Moergestel
State/Region/Province
Zip 5066 ZH
Country NL
Tel No. +45.36946676

TechnicalContactDetails
Name Domain Admin
Company PrivacyProtect.org
Email Address contact@privacyprotect.org
Address P.O. Box 97 Note – All Postal Mails Rejected, visit Privacyprotect.org,
City Moergestel
State/Region/Province
Zip 5066 ZH
Country NL
Tel No. +45.36946676

BillingContactDetails
Name Domain Admin
Company PrivacyProtect.org
Email Address contact@privacyprotect.org
Address P.O. Box 97 Note – All Postal Mails Rejected, visit Privacyprotect.org,
City Moergestel
State/Region/Province
Zip 5066 ZH
Country NL
Tel No. +45.36946676

PrivacyProtect.org is providing privacy protection services to this domain name to protect the owner from spam and phishing attacks. PrivacyProtect.org is not responsible for any of the activities associated with this domain name. If you wish to report any abuse concerning the usage of this domain name, you may do so at http://privacyprotect.org/contact. We have a stringent abuse policy and any complaint will be actioned within a short period of time.

The data in this whois database is provided to you for information purposes only, that is, to assist you in obtaining information about or related to a domain name registration record. We make this information available “as is,” and do not guarantee its accuracy. By submitting a whois query, you agree that you will use this data only for lawful purposes and that, under no circumstances will you use this data to: (1) enable high volume, automated, electronic processes that stress or load this whois database system providing you this information; or (2) allow, enable, or otherwise support the transmission of mass unsolicited, commercial advertising or solicitations via direct mail, electronic mail, or by telephone. The compilation, repackaging, dissemination or other use of this data is expressly prohibited without prior written consent from us. The registrar of record is Directi Internet Solutions Pvt. Ltd. d/b/a PublicDomainRegistry.com. We reserve the right to modify these terms at any time. By submitting this query, you agree to abide by these terms.

Leave a Reply